sunnuntai 20. lokakuuta 2013

RUOKA-AINE ALLERGIAT JA RISTEILY

Olemme käyneet perheemme kanssa usein risteilyllä. Ongelmilta ei ole ruokailujen suhteen vältytty. Laivojen ravintoloista / kahviloista ei aina saa varsinkaan meidän ruokavaliolle (gluteeniton, kauraton, tattariton, hirssitön, maidoton, munaton, kalaton jne) sopivaa sapuskaa tai pientä evästä, joten täytyy olla kekseliäs sekä toimia salapoliisina ennen matkaa, jottei tarvitse nälissään olla.

Lämpimät ruuat tilaamme yleensä etukäteen selvittämästämme ravintolasta siten, että lapset syövät pihviä perunalla / ranskiksilla ilman kastikkeita (gluteeniton). Gluteenittomia nakkeja ei ole tarjolla ollut. Nakeissa yleensä on esim kaurakuituja! Kaikki gluteenittomat kun eivät kestä edes kauraa.

Lasten kanssa aamu- ja iltapalojen kanssa ollaan laivalla menetelty siten, että meillä on ollut mehua sekä hedelmää, kuten banaania, omenaa, viinirypäleitä tai kasviksia, kuten miniporkkanoita mukana. Ensimmäiselle illalle olemme saattaneet ottaa pieneen kylmälaukkuun soijajogurttia mukaan, mutta sen pidempään ne eivät laivalla säily. Riisikakkujakin lapset syövät surutta ilman päällisiä :) Jossain kahviloissa on ollut jopa gluteenitonta leipää, mutta valitettavasti täytteissä on ollut majoneesia tai kananmunaa, joten niistä ei ole meille iloa.

Muumit valtasivat laivan
Hyttinäkymiä
Muutama vinkki!

Käy etukäteen netistä katsomassa mitä ravintoloita ko. laivalla on ja niiden ruokatarjonta (ruokalistat). Ravintolat löydät laivojen omilta sivuilta.

Jos haluat gluteenitonta ruokaa, kannattaa kysyä mitä saa gluteenittomana tai tilata esim. kalaa, kanaa tai pihviä ja pyytää se ilman kastiketta. Kastikkeen tilalle voi pyytää maustevoin.

Pihvin voi pyytää myös ns. lasten koossa.

Muista pyytää lapsille ketsuppia, jos sitä ei ole pöydässä valmiina. Tarjoilijan saaminen jälkikäteen kiinni on usein haasteellista, koska ravintolat ovat tupaten täynnä.

Varaa ravintolapaikat etukäteen! Meille kävi kerran niin, että ravintolan ruokasali oli täynnä ja jouduttiin jonottamaan nälkäisten ja kitisevien lasten kanssa tunti ennen kuin päästiin tilaamaan. Toisessa ravintolassa oli tilaa, mutta ei mitään sopivaa allergiselle lapsellemme.Voitte kuvitella sitä kiukuttelun määrää, ei enää toiste. Lisäksi ruuassa meni kauan ennen kuin se saapui pöytään saakka. Tarjoilijat ehdottivat lasten noutopöytää, mutta siellä ei ollut kuin kasviksia, joita olisi voinut ottaa.

Ota evääksi hedelmiä ja kasviksia mukaan, ne ovat edullisempaa ostaa etukäteen ja ne säilyvät hytissä hyvin! Laivan tarjonta on hyvin heikkoa edellä mainittujen suhteen.

PÖLY- JA ELÄINPÖLY ALLERGISEN KANNATTAA OTTAA ALLERGIAHYTTI!Hyvää matkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti