sunnuntai 20. lokakuuta 2013



Ethän jätä matkustamista mahdollisten allergioiden takia!
 
ALLERGIKKOPERHE ULKOMAILLA


Kuva Maltan reissultamme 2012

 

First things first!
Ohjeita allergisten näkökulmasta


Mukaan;

Suosittelen ensinnäkin tekemään paperilapun, jossa on sekä suomeksi että englanniksi ja myös kohdemaan kielellä allergiat, ruoka-aineet yms tarvittavat sanat. Lappunen kulkee hyvin käsilaukussa mukana! Tee vaikka useampikin lappunen mukaan. Meillä on mukana aina pitkä lista allergisoivista ruoka-aineista ja kohdemaasta riippuen annan sen tarjoilijan käteen ja painotan, ettei näitä saa ruuassa olla. Tällöin niin suurta vaaraa ruuan suhteen ei tule, kuin että minä sönköttäisin huonolla englannillani ruokatilausta.

Huomioi kohdemaat ja ota mukaasi esim. siitepöly- ja allergialääkkeet (meillä aina mukana), lääkärin määräämät lääkkeet resepteineen, särkylääkkeet (etenkin allergisen vaikea löytää ulkomailta särkylääkettä, josa on allerginen buranalle kuten minä), mahahappobakteerit, käsidesi, kyypakkaus yms. Esimerkiksi kaikkiin lääkärin määräämiin lääkkeisiin tulee olla reseptit mukana (ja mielellään englanniksi käännettyinä, ei kuitenkaan pakollinen). Lääkkeet, etenkin ne tärkeät kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan käsimatkatavaroihin, sillä matkalaukut saattavat hukkua tai tulevat jälkijunassa.

Lääkkeitä kannattaa olla pidemmälle aikaa mukana kuin on tarkoitus lomalla olla, koska lento saattaa peruuntua esim. luonnonkatasrofin vuoksi.

Lennoille kannattaa ottaa mukaan nenäsumute. Meillä kaikille laitetaan nenäsumutetta ennen koneeseen menoa eli se on meillä käsimatkatavaroissa, kuten astmalääkkeet ja epipen jr adrenaliinipiikkikin (resepteineen).

Jos on saanut rajuja allergiaoireita, kannattaa ottaa mukaan kertakäyttöinen adrenaliiniruisku (Epipen kynä). Myös oman tyynyn ja patjansuojusten ottoa matkalle voi harkita. Jollain jopa hengityssuojain voi olla tarpeen pölyisissä olosuhteissa.

Jos on allerginen kosmetiikalle tai esim. saippualle, kannattaa omat pesuaineet ja muut mukaan, ehkäpä jopa käsimatkatavaroihin, mutta nesteille on lentokoneissa omat rajoituksensa!

Kela-kortin pitää olla mukana ja Eurooppaan matkustettaessa tarvitaan myös Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa sairaanhoitoa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä.

Selvitä myös kohdemaan hätänumerot ja lähimmät sairaalat.

Muita hyviä ohjeita löytyy mm;

yms.http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=alg00040


Lennolle:

Astmaatikon / allergikon kannattaa varata paikat savuttomille lennoille tai allergiapaikoille.

Tarkasta mitä saat kuljettaa matkatavaroissa ja käsimatkatavaroissa!

Suurimmilla lentoyhtiöillä on tavallisesti ruokavaihtoehtoja allergikoille, kasvissyöjille, eri uskontokunnille jne. Ilmoita viimeistään 24 tuntia ennen lentoa, jos sinulla on erityistoiveita.

Osalle lennoista voi ottaa omia kiinteitä eväitä mukaan. Esimerkiksi Finnair suosittelee, että lennolle otettaisiin omat erikoisruoat mukaan.

Meillä on aina omat eväät koneessa. Tankataan ensin kotosuomessa lämmin ruoka (kerron myöhemmin tarkemmin Suomen ravintoloista, joissa käymme) ja napostellaan lennolla hedelmiä, leipiä, sipsiä yms mitä nyt mukaan teemmekään ja sitten taas seuraava lämmin ruoka kohdemaassa eli emme ruokaile koneessa.

Nesteistä sen verran, että tarkastakaa saako koneeseen viedä nesteitä, yleensä ei. Vauvoille saa ottaa pienen purkin maitoa. Esimerkiksi Lontoosta kun lähdimme kohti Suomea, mieheni täytyi avata avaamaton vauvanmaitopurkki ja juoda siitä (voitte arvata kuinka mieheni yökki, hyvvää oli NOT). Maito ostettiin ennen lentoa Lontoolaisesta apteekista.

Meillä saattaa olla mukana gluteenitonta spagettia ja leipää ruumaan menevässä matkalaukussa, kun esimerkiksi Lontoossa gluteenittomia ruokia saa vain ja ainoastaan reseptillä apteekista eli normikaupoista ei saa ja ilman reseptiä ei heru apteekistakaan. Näin ollen hotelliaamiaisetkaan eivät ole Englannissa gluteenittomia vaikka hotellityöntekijät kuinka väittäisivät, he eivät edes tiedä mitä gluteeniton on!

Tarkastakaa siis AINA miten kohdemaassa allergioihin suhtaudutaan.


Hotelli +  ruuanteko huoneessa:

Harrastamme "tee-se-itse" lomia, eli varaamme lennot ja hotellit yms omien mieltymysten mukaan.

Hotellien kokolattiamatot eivät käy kaikille. Hotellihuoneen on oltava savuton ja allergiselle sopiva. Kysy hotelleista allergiahuoneita. Varaa siis sellainen huone tai laita hotellin varaustietoihin ko. asiasta lisätietoa. Hotellihuoneen ominaisuudet paljastuvat valitettavasti vasta kohdepaikassa. Jos huone on sopimaton, vaadi sopiva huone! Yleensä se järjestyy, mutta yksinään huoneessa murisemalla ei huone vaihdu.

Me valitaan yleensä hotellihuone siten, että voimme tehdä siellä ruokaa tai että siellä on edes jääkaappi. Käymme siis kaupasta hakemassa allergisille sopivaa ruokaa, lihaa, kasviksia, jogurttia yms. Se pitää vain uskaltautua sinne kauppaan ja lukea ruokaselosteet, siihen auttaa se lappunen, jonka olette ottaneet mukaan. Meillä on yleensä myös mausteet mukana matkalaukussa, joten ruuanlaitto on heleppoa ku heinän teko. Toinen lämmin ruoka syödään yleensä paikallisessa ravintolassa.


Ulkomailla syönti ulkona:

Selvitä mitä ravintoloita kohdemaassa on, yleensä kohdemaan nettisivuilla on turisti infoa ja raflojen nimiä. Monien sivuilla on ruokalistatkin mukana ja parhaimmassa tapauksista niissä lukee onko ne laktoosittomia, gluteenittomia yms. Allergikkoperheen täytyy siis selvittää asioita etukäteen, koska kohdemaassa raflan löytäminen voi olla vaikeaa ja aikaa vievää, jos ei ole ennalta selvittänyt mitä siellä on ja missä ne sijaitsee.

Me yleensä teemme matkasuunnitelmaa siten, että valitsemme paikallisen nähtävyyden ja sitten netistä googlaamme läheiset ravintolat. Silloin ei tarvitse arpoa mistä ruokaa saa.

Yleensä ns. helpoin vaihtoehto meidän perheen allergioiden näkökulmasta on se, että tilaamme pihvin tai vaikka broilerin ranskalaisilla tai salaatilla ilman kastikkeita. Kastikkeen sijaan voi pyytää esim. maustevoin (paitsi maitoallergiset).

Pikaruokaravintoloita kuten McDonalds´, löytyy paikasta kuin paikasta ja niistä voi tilata ympäri maailmaa gluteenittomat eväät.
 
Eli ei se ulkomailla ruokaileminen oikeasti ole vaikeaa, JOS ETUKÄTEEN selvittää asioita!

Lontoossa superallergisen ruoka, ei sitä nälkään kuole!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti