sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Vanhojen muistelua - Malta






Kävimme Maltalla vuonna 2012. Päätimme tehdä irtioton arjesta ja suuntasimme ”tee-se-itse” matkalle Maltalle. Suomen talvilomasesonki ei ole niitä otollisimpia hetkiä Maltan lomalle, jos lämpöön haluaa. Me emme ole niitä rannalla löhöilijöitä, jotka nauttivat kuumuudesta, joten meille kyseinen ajankohta oli mitä parhain. 

Lennot Suomesta Maltalle olivat lyhyellä varoajalla (olikohan viikon tai kahden viikon varoajalla) useita tuhansia neljälle hengelle, joten päätimme mennä laivalla yli Ruotsin puolelle ja lähteä Skavstasta Ryanairilla (n. 300€/4hlö lennot eestaas +  laiva n. 100€ sisältäen autopaikan).

Talviloman aikana Maltalla on vähän turisteja, joten hotellitarjonnasta on varaa mistä valita. 

Saimme todella edullisesti (n. 300-400€/viikko) Melliehaassa sijaitsevasta neljän tähden hotellista (Pergola Club Hotel & Spa) ison perhehuoneen, jossa oli ruuanlaitto mahdollisuus. Hotellissa oli myös iso ulko- ja sisä-allas. Sisä-allas olikin ahkerasti käytössämme. 

Moni ajattelee, että jos lomalle lähdetään, niin ruokia ei kyllä itse tehdä. Me taas ajattelemme, että tehdään mahdollisimman paljon ruokia itse, koska lapsemme allergiat ovat niin pahoja.  
 
Suomesta ”salakuljetimme” matkalaukussa mausteet, mitä tarvitsimme ja tulipa laukussa myös gluteeniton näkkileipä- ja spagettipakettikin mukana.  

Maltalla hotellimme vieressä oli pieni ruokakauppa, josta haimme mm. kanaa, vihanneksia ja hedelmiä. Pääasiassa kävimme isommissa ”marketeissa”, kuten Scotts:ssa, jossa oli valinnan varaa myös allergiselle.

Vuokrasimme etukäteen netin kautta auton Maltalta. Vuokra taisi olla n. 100-150€/viikko. Vuokra-auto odotti lentokentällä valmiina palmujen alla.    

Oi sitä tunnetta, kun saavuimme perille lämpöön palmupuiden huminaa kuuntelemaan. Suomessa oli melkoiset pakkaset ja runsaasti lunta lähtiessämme, joten olihan sitä ihan erilainen fiilis Maltalle päästyä. 

Ajelimme vuokra-autolla pitkin Maltaa. Malta onkin siitä kiva paikka, että autolla pääsee mihin vain ja kaikki on suhteellisen lyhyen välimatkan päässä. 

Maltalla on vasemmanpuoleinen liikenne, joten se pitää muistaa kun miettii vuokraako auton. Maltalla on kaikenlaisia teitä niin kärrypoluista asfalttiteihin. Kävimme eri puolella maltaa ihailemassa erilaisia maisemia ja rohkeni toinen lapsistamme myös kylmien aaltojen armoille. 

Keskivaiheilla viikkoa vierailimme Kozon saarella. Kozo on kyllä kokemisen arvoinen paikka! 

Lauttamatka Kozolle ei paljoa maksanut ja vuokra-autolla pääsi liikkumaan hyvin pitkin Kozoa. Kozo oli myös tuohon ajankohtaan turistirysä eli siellä oli muitakin turisteja meidän lisäksi. 

Viimeisinä päivinä Maltalla oli melkoinen myrsky. Valitettavasti jokunen turistikin menehtyi, kun aallot tempaisivat rannalta myrskyä seuranneita turisteja mereen. Ihmettelimmekin miten ihmiset uskalsivat mennä niin lähelle rantaa katsomaan tyrskyjä. Olihan ne näyttäviä, mutta ei niin näyttäviä että sitä itseään alkaisi vaarantamaan. 

Täytyy tunnustaa, että kyllä mekin melko nopeasti lähdettiin lipettiin, kun meri ensin vetäytyi ja sitten merivesi tulvi rannan tuntumassa autotielle saakka, missä me olimme.

Seuraava jännittämisen paikka oli se, että pääsemmekö saarelta pois, koska suurin osa lentoyhtiöistä ei lentänyt siinä säässä.
Lentoyhtiömme (Ryanair) sen sijaan lensi. Voin rehellisesti sanoa etten ole koskaan ennen pelännyt niin, kuin sillä lennolla, kun myrsky riepotteli konetta.

Loppu hyvin kaikki hyvin. Malta oli kaunis pieni maa, jonne voisi vaikkaa muuttaa, ainakin talvikuukausiksi. Kesät mahtavat olla ihan liian kuumia minulle...

Helppoja ja nopeita ruokia, jota teimme Maltalla:

  • Salaatit (broiler, hedelmä yms.)
  • Pikariisi ja pihvit: broiler, nauta jne.
  • Makaroonimössö eli jauhelihaa ja makaronia (gluteeniton makarooni tuotiin kotimaasta) jne.

 

Maltalle lähtiä:

  • Tutustu Maltan tarjontaan etukäteen ja mieti mitä haluat nähdä esim. Unescon kohteet, Kozon saari yms. http://www.malta.com/en
  • Liikkumisesta löytyy tietoa myös suomeksi: http://www.pienimatkaopas.com/malta/liikkuminen.html
  • Maksullisen auto safarin sijaan voit itse vuokrata edullisesti auton ja tehdä omat safarisafarit
  • Lapset nauttivat erilaisista maisemista Maltalla mihin vuoden aikaan vain, mutta rantaleijonien kannattaa suunnata Maltalle keväällä ja syksyllä, kesällä voi olla rantaleijonallekin liian kuuma
  • Maltan turistirysäkausi on kesä-elokuussa
  • Ruokakauppoja ei helposti erota katukuvasta, joten googleta mitä ruokakauppoja lähellä hotelliasi on

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti